Praktijk BOFF

Ontdek je wereld en droom, speel, groei, deel, leer, lach en bewonder.

Begeleiding examenvrees

Examenvrees is vervelend wanneer je een examen of proefwerk moet maken. Het kan de cijfers enorm negatief beïnvloeden. Wanneer je hier goed mee om leert gaan kan deze vrees verminderen en zullen je cijfers hoger worden.

Hoe korter de tijd voor de examens hoe spannender het wordt. En dat is natuurlijk voor iedereen, een gezonde spanning is niet erg. Wanneer deze spanning te groot wordt gaat het mis. Er kan een black-out ontstaan en daardoor word het examen niet gehaald. Het is van belang dat ze vroeg mogelijk voor het examen begonnen wordt met de training. Op deze manier kan er zoveel mogelijk onzekerheid weggehaald worden zodat het examen goed gemaakt kan worden.

Met een korte test wordt ingeschat hoe erg de angst is. Hierbij kan er onder andere gebruik gemaakt worden van de PMT-k en de NPV-j.

Daarna wordt er op de specifieke angsten begeleiding gegeven. Doormiddel van tips en oefeningen zal de angst tot falen verminderen en wordt het examen beter gemaakt. Er kan hierbij gedacht worden aan het maken van een goede planning, het maken van samenvattingen, en het doen van ontspanningsoefeningen. Er wordt ook samen met de student bekeken waar de angst vandaan komt en wat de angsten zijn. Het is soms zo dat de ruimte waar het examen gemaakt moet worden de angsten opwekt er wordt dan gezocht naar een oplossing. Als er een oplossing is wordt er een advies op papier gezet zodat deze afgegeven kan worden op bijvoorbeeld school.

Er bestaat ook de mogelijkheid om in de praktijk oefenexamens te maken en/ of te bespreken. Er is ervaring met diverse vakken op de middelbare school dus er kan breed ingezet worden. Het maken van oefenexamens verminderd vaak de vrees voor het maken van examens.

Heeft u nog vragen of wilt u iemand opgeven voor de training, neem dan vrijblijvend contact op.

« Begeleiding

Show Buttons
Hide Buttons