Praktijk BOFF

Ontdek je wereld en droom, speel, groei, deel, leer, lach en bewonder.

Week tegen pesten

on september 22, 2014

Van 22 t/m 26 september 2014 is het de week tegen pesten. Het thema voor dit jaar is ‘Horen, zien en Speak Up’. De belangrijkste boodschap is: Maak pesten bespreekbaar. Zwijg niet over pesten, schaam je er niet (langer) voor maar praat erover en kom ook op voor anderen.weektegenpesten

Pesten kan op allerlei manieren; er kan gescholden, geschopt en geslagen worden. Maar ook via de ‘online’ wereld/socialmedia wordt er veel gepest en soms ook anoniem via allerlei apps. Ouders en leraren zijn hier niet altijd van op de hoogte en soms is het daardoor moeilijk bespreekbaar.

Via facebook kan er gepest worden door vervelende berichten te plaatsen of door in te breken op iemand zijn account en daarop vervelende berichten te plaatsen.
Via de apps Gossup blijven de gebruikers anoniem. Iedereen kan dus van alles over iemand anders schrijven zonder dat bekend wordt wie er achter zit. Je kan alles wat je wil delen op Gossup. Het enige dat je bekend moet maken is een locatie, het gaat dan niet om een woonplaats maar bijvoorbeeld om je school. Je kan dus heel makkelijk ‘roddels’ per locatie op pikken en dat is wat de app zo ‘gevaarlijk’ maakt.
De app Secret werkt ongeveer op dezelfde manier, de app is gekoppeld aan al je facebookvrienden en is een soort anonieme Whatsapp-groep.

Het gebruiken van deze apps of van facebook werkt niet, het is belangrijk te zorgen dat het duidelijk is dat er naast leuke dingen ook mindere leuke dingen gezegd kunnen worden. En hoe moet het kind dan reageren?

Bij praktijk BOFF proberen we pesten ook bespreekbaar te maken. Verder vinden we het heel belangrijk om naar een oplossing te zoeken en het kind sterker te maken. Met kinderen die gepest worden gaan we vaak 1 op 1 in gesprek en doormiddel van verschillende activiteiten proberen we het kind ‘sterker’ te maken. U kunt dan denken aan spelvormen en rollenspellen.
Een kind dat gepest wordt maar ook het kind dat pest en niet weet hoe hij daarmee om moet gaan kan ook meedoen met de socialevaardigheidstraining. Kijk voor meer informatie op www.praktijkBOFF.nl


Show Buttons
Hide Buttons