Praktijk BOFF

Ontdek je wereld en droom, speel, groei, deel, leer, lach en bewonder.

Faalangst reductie training

Faalangst is de angst die ontstaat wanneer er een testmatige activiteit gedaan moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn: examens, testen, een sollicitatiegesprek, maar ook contact maken, een vraag stellen of het maken van een werkje. Wanneer deze angst een negatieve uitwerking heeft op het resultaat spreken we van negatieve faalangst. Deze zou in ieder geval behandeld moeten worden.

Faalangst kan ingedeeld worden in 3 verschillende categorie├źn, cognitief, sociaal en motorisch. Op alle drie de gebieden kan je faalangst hebben. Met cognitieve faalangst bedoelen we dat je last kan hebben van het denken dat je minder intelligent bent dan een ander, black-out kan krijgen tijdens toetsmomenten of spreekbeurten.
Onder sociale faalangst verstaan we de angst van falen op sociaal gebied, bijvoorbeeld het afgewezen worden door andere personen, geen nee durven zeggen en je niet op je gemak voelen bij anderen.
Met motorische faalangst bedoelen we dat je bang bent om te falen op motorisch gebied tijdens bijvoorbeeld het sporten.

Signalen van problemen met faalangst zijn o.a.:
Snel uit balans
Grote onzekerheid
Overmatig transpireren
Stotteren
Friemelen met handen
Moeite met oogcontact
Psychosomatische klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn
Overgevoeligheid voor kritiek
In de war raken
Black-out

Er wordt o.a. getraind op de volgende vaardigheden:
Ontspanning
Gevoelens en emoties
Gedachte en stemmingen
Gebeurtenis, gedachte, gevoel
Geloof in eigen kunnen
Contact durven maken

Met behulp van de individuele begeleiding of begeleiding in een groep proberen we de faalangst te verminderen. We gaan in op de dagelijkse praktijk waar de faalangst zich voordoet. Er kan een handelingsplan geschreven worden voor school om de problemen zoveel mogelijk te beperken, soms is het zo dat bijvoorbeeld een andere plek tijdens het maken van toetsen in de klas of juist buiten de klas de faalangst kan beperken.

Faalangst kan voorkomen op jonge leeftijd maar ook op de volwassen leeftijd, binnen praktijk BOFF kunnen we alle leeftijden vooruit helpen.

Als u meer informatie wilt over de faalangstreductie training kunt u vrijblijvend contact opnemen.

« Begeleiding

Show Buttons
Hide Buttons