Sociale vaardigheidstraining (SOVA)/ weerbaarheidstraining
Wat zijn sociale vaardigheden?
Sociale vaardigheden zijn vaardigheden die je nodig hebt zodat je goed met andere mensen kan omgaan en die vaardigheden heb je hard nodig om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Het aanleren van deze vaardigheden gaat niet altijd van zelf. Het is best moeilijk om op de juiste manier overal op te reageren maar het is ook erg vervelend als je niet geaccepteerd wordt en je weet niet waarom.
Training/ cursus sociale vaardigheid of weerbaarheid.
Bij Praktijk BOFF wordt er meestal individuele begeleiding gegeven. We gaan dan in op de hulpvragen van het kind. Door intensief te oefenen en het doen van rollenspellen proberen we het kind sterker te maken. Onderstaande onderwerpen kunnen ter spraken komen.
Verder biedt Praktijk BOFF ook een sociale vaardigheidstraining/ weerbaarheidstraining (oftewel SOVA) aan voor een groep, deze training is bedoeld voor kinderen en jongeren vanaf 10 t/m 15 jaar. Maar in overleg kunnen er ook jongere of oudere kinderen deelnemen. De cursus bij praktijk BOFF wordt gegeven in een huiselijke sfeer waar de kinderen snel op hun gemak zullen zijn. De lessen worden gegeven door twee ervaren trainers, een orthopedagoog en een pedagoog, die beiden ervaring hebben in het onderwijs.
Wat leer je onder andere in de cursus:
– Hoe leg ik contacten en hoe onderhoud ik ze
– Hoe kan ik nee zeggen
– Hoe kan ik omgaan met pesten
– Hoe leer ik reageren wanneer ik geweigerd wordt in een groep
– Hoe herken ik emoties en hoe laat ik emoties zien
– enz..
Tijdens de training is het groepsproces belangrijk daarom is er een minimaal aantal deelnemers nodig, zodra we het minimale aantal hebben bereikt kunnen we starten met de training. Mocht de start van de training toch te lang duren dan zoeken we naar een gepaste oplossing. De training duurt 12 lessen van ongeveer 90 minuten. Tijdens de lessen wordt er ook aandacht besteed aan individuele vragen.
Materialen:
Als basis wordt gebruik gemaakt van de bewezen trainingen ‘Mag ik meedoen’ en ‘Zal ik me even voorstellen’.
Verder wordt er gebruik gemaakt van de kaartjes ‘ik denk me sterk’ en van Energizers.
We gaan dan in op het probleem van het kind. Door intensief te oefenen en het doen van rollenspellen proberen we het kind sterker te maken.
Wilt u nog meer informatie neem dan vrijblijvend contact op met praktijk BOFF in Mierlo, kijk bij ‘contact’ voor de contactgegevens.